Tracheacanule Zorg

Wat is een tracheacanule?

Tracheacanule2.jpg

Een tracheacanule zit onder de stembanden, dit zorgt ervoor dat er weinig geluid meer kan worden geproduceerd. Wanneer er geen ballonnetje wordt gebruikt, is het mogelijk om te ademen via de mond. In dit geval kan er wel geluid worden geproduceerd. Het "gaatje" in de luchtpijp wordt gemaakt d.m.v. een chirurgische ingreep. Dit heet een "tracheotomie". Een tracheacanule kan blijvend of tijdelijk zijn.

Waarom een tracheacanule?

Een tracheacanule wordt geplaatst wanneer het kind niet op een normale manier door de mond of neus kan ademen. Denkend aan bijvoorbeeld problemen met de luchtpijp, een slikstoornis of een acute obstructie van de bovenste luchtpijp.

TRacheacanule zorg

Als kinderverpleegkundige heb ik mij gespecialiseerd in de tracheacanule zorg bij het kind. Daar dit een specialistische handeling is, dien ik elke 3 jaar mijn bevoegdheid middels scholing te verkrijgen. Deze scholing vindt plaats in het Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam.

De tracheacanule zorg is een dagelijkse handeling. Eenmaal per dag wordt het stoma/insteek schoongemaakt, het matallinegaas en het nekbandje vervangen. Ik zorg voor een rustige en schone werkomgeving, bij kleine kinderen met voorkeur liggend op een commode, bij grotere kinderen kan dit ook zittend plaatsvinden. 

Verdere bestaat de tracheacanule zorg uit het uitzuigen van sputum en het (24 uur per dag) toezicht houden. Bij calamiteiten dient er namelijk snel en adequaat gehandeld worden, de tracheacanule is (vaak) de enige toegangsweg tot uitwisseling van zuurstof. Dat de tracheacanule open blijft is dus van levensbelang.

Ook dient de tracheacanule met enige regelmaat verwisseld te worden, maximaal elke 4 weken. Er zijn daarom ook altijd enkele (nieuwe/schone) tracheacanules in huis aanwezig. Op deze handeling bereid ik het kind voor.

"Als niks zeker, is alles mogelijk" blog

Klik hier voor de website van "als niks zeker is, is alles mogelijk".

Op deze website blogt een moeder over het leven van/met een kindje met een tracheacanule. Zij geeft tevens ook een duidelijke uitleg over de tracheacanule.

Terug naar overzicht

Hulp nodig? Neem vrijblijvend
contact op!

Klik hier